zondag 4 april 2010

Chemo nr.4, (voorlopig) de laatste.....

Zo, de 4de chemokuur zit erop. Er staat in de titel voorlopig, daar kom ik later op terug. Ik ben dan René, want Debby heeft even niet de puf, zoals jullie zullen begrijpen......

Het begin van de kuur ging op zich goed, de porth-o-cath bewees nu zijn waarde, het infuus was binnen een half uur aangesloten. Alle waarden waren goed, even doorbijten en dan zou dit de laatste kuur worden voordat ze zou worden bestraald vanaf 12 april.
Maar donderdag kregen we een grote domper te verwerken. Het zouden geen 35 bestralingen worden, maar 13 stuks..... Waarom?? De bestralingsarts, dr. Sharouni, had nog even overleg gepleegd met een paar knappe koppen en die waren tot de conclusie gekomen dat het risico te groot was. Het gebied wat bestraald zou moeten worden is namelijk te groot en de aangetaste lymfeklieren zitten te "verstopt" achter haar borstkast. Met andere woorden, ze kunnen er niet goed bijkomen. Dit zou betekenen dat door de bestralingen haar ruggenmerg aangetast kan worden en dat zij dan een dwarslaesie op zou kunnen lopen. Dit vond de dokter een onaanvaardbaar risico, waardoor hij tot dit besluit is gekomen. Waarom dit zo lang heeft moeten duren(1 maart waren we al bij hem op gesprek) en dus zo kort op de kant met het oog op de bestralingen, is ons nog steeds een raadsel...

Maar goed, deze mededeling viel dus rauw op het dak van Debby, die nog steeds met haar kuur bezig was afgelopen donderdag. Want dit zou betekenen dat het geen "genezende" bestraling zou worden, maar een "levensverlengende". En aangezien wij afgesproken hebben samen oud te worden in Swifterbant, was dit een streep door de rekening, om even een understatement te gebruiken.

Het is nu dus even afwachten, a.s. donderdag wordt er een CT-scan gemaakt en dan moet dr. van Velzen beoordelen of de tumor en de uitzaaiingen significant minder zijn geworden in vergelijking met de eerste CT-scan. Is dit het geval, worden die foto's doorgestuurd naar het UMC, dan moet Debby daar ook nog een CT-scan laten maken, dan wordt alles naast elkaar gelegd, komen de knappe koppen weer bij elkaar en wordt de knoop doorgehakt of het 13 of 35 bestralingen worden.

Dus op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk of 12 april begonnen kan worden met de bestralingen. Is dit namelijk niet het geval, dan zit de kans erin dat ze nog een chemokuur moet doen. Dus vandaar dat voorlopig.....

Maar verder gaat het, naar omstandigheden, goed met Debby. Ze heeft intussen haar haar eraf laten halen. Ze draagt nu of een mooie pruik of een leuk petje.
Ik denk dat de meeste mensen zich wel Sinnead O'Connor voor geest kunnen halen...
Afgelopen vrijdag is ook nog haar porth-o-cath eruit gehaald. Want die zat aan de verkeerde kant voor de bestraling. En als zij maandag 12 april moet beginnen met de bestraling, dan is het handiger als dat ding daar niet meer zit. Ze heeft het meegekregen naar huis, het is een heel vernuftig apparaatje. Zij mag het alleen niet hergebruiken....

Dus, zoals ik al schreef, het is nu afwachten, hopen dat de chemo zijn werk doet en aankomende week weten we, hopelijk, meer.
Dus iedereen aankomende week aub bidden, duimen draaien, kaarsjes aansteken en wat iedereen doet om zijn/haar steun te betuigen en dan maar hopen dat het allemaal gewerkt heeft.

Liefs vanuit Nijkerk, Debby

5 opmerkingen:

 1. Ja, Renee en Debby, we waren natuurlijk al op de hoogte van deze nare domper,maar we vinden jullie allemaal zo dapper! Wat een kanjers zijn jullie! Kop op he, blijf erin geloven en deze week weer heel, heel, heel veel sterkte!
  Dikke knuffel van ons alle 4! Ben, Karin,Tim en Ester.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee lieve mensen. Dat is inderdaad een vieze tegenvaller. Het zegt nog niets, je bent tenslotte door je doorzettingsvermorgen, kracht en liefde van alle kanjers om je heen al zover gekomen. Ik geloof nog altijd in je. Ik heb mijn knieen versleten voor de Boedha en zal mijn vingers eraf gaan draaien. Keep on going! Denk aan jullie! Liefs Mayke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Deb, René, Willem, Jetty, Jasper en Barbara, wat een enorme desilussie, met andere woorden, wat een opdonder krijgen jullie nu weer te verwerken, maar jongens, probeer ondanks dat het verschrikkelijk moeilijk is toch de moed er nog in te houden.Thuis heb ik 3 Boedha's staan en iedere dag praat ik met ze dus dat moet echt helpen hoor!!!Dikke kus van ons en veel sterkte maar weer, Hans en Regina.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé lieve Debby en de rest van de familie,

  Wat een tegen valler.. Ik hoop dat je wel al weer een beetje bent opgeknapt van de chemo. Hou de moed erin, je bent een dappere en sterke vrouw en we duimen voor een goede uitslag van de ct scan. Enne niet vergeten, je komt uit de "de boer" familie dat zijn nog al taaie mensen die zich niet zomaar uit het veld laten slaan en nooit opgeven!
  Veel sterkte met al je onderzoeken deze week, We denken aan jullie eb we leven met jullie mee.

  Dikke kus Martijn & Willemijn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Deb,

  Ik vond het super fijn je gisteren gesproken te hebben. En hopenlijk kan ik je snel zien.
  Wat betreft bovenstaand. Het is idd een tegenvaller maar de strijd gaat door!

  Hou je taai, ik brand verder ( de kaarsjes dan)
  Liefs Birgit

  BeantwoordenVerwijderen